úterý 9. června 2015

Reálná očekávání od binárních opcí

Mnoho lidí se pouští do tradingu se špatnými očekáváními. Vinit je z toho ale moc nejde, protože ta falešná očekávání u nich často vyvolají různí podvodníci, kteří se jim snaží z různých důvodů namluvit, že je obchodování binárních opcí triviální a že můžou být na tom za měsíc tak, že budou moct opustit své zaměstnaní.

Cesta k ziskům je ale delší, a co je důležitější, je poměrně nepravidelná. Málokomu se podaří postupovat konzistentně vpřed a neustále a pravidelně se zlepšovat. Kolikrát se stane, že se obchodník potácí ve ztrátách, pak pochopí nějaký důležitý element obchodování, který mu chyběl, a přehoupne se do zisků. 

Často obchodníci své snažení vzdají ve chvílích, kdy mají poměrně blízko k cíli, ale nevědí o tom. A nikdo jim to ani nemůže říct, protože trading je vysoce individuální záležitost a u každého obchodníka mají vliv různé představy, návyky, přesvědčení, hodnotové žebříčky, zkušenosti, zázemí, vztah k riziku a tak dále.

Důležité je si uvědomit, že ziskové obchodování binárních opcí se nerovná platu v zaměstnání. Zisky a ztráty chodí nepravidelně za sebou (viz. tady a tady), výsledkem čehož je, že křivka vašeho kapitálu (equity) nemá lineární průběh.

Nejhorší jsou pochopitelně ztrátová období. Nejhorší samozřejmě z pohledu psychiky, abychom nezačali o svém obchodním systému pochybovat. Ale o moc příjemnější nejsou ani období stagnace, kdy třeba během jednoho měsíce nevyděláte téměř nic, vaše equity jde víceméně do strany.

V tomto ohledu se dá binární obchodování přirovnat k podnikání. Podnikatel většinou také nemá jistotu pravidelného a stejně velkého příjmu každý měsíc, protože záleží na mnoha faktorech, jak se mu bude dařit. Z tohoto pohledu je nutné mít určitou toleranci k riziku a podle toho i nakládat s vlastními penězi a rezervami, je třeba tomu přizpůsobit své finanční plánování. Nemůžete dopředu počítat s tím, že vyděláte x peněz, můžete počítat jen s tím, co už skutečně máte.

Žádné komentáře:

Okomentovat