čtvrtek 13. září 2018

Co brání kryptoměnám v dalším růstu?


V odborném prostoru se otevřela debata, zda kryptoměny můžou dál výrazně růst, případně co tomu brání.

Na jedné straně je názor, který zastává například tvůrce Etherea Vitalik Buterin, že kryptoměny už nemůžou růst tak rychle jako v roce 2017.

Na straně druhé je názor, že kryptoměny můžou růst ještě rychleji než loni, zastává ho například šéf burzy Binance Changpeng Zhao.

Kde je pravda?

To samozřejmě nemůže s jistotou říct nikdo, ovšem osobně se domnívám, že kryptoměny můžou opět růst obrovským tempem. Otázka je, jestli všechny jako loni, nebo jen některé. Protože většina současných kryptoměn je k ničemu.

Můj osobní názor je, že alespoň ty užitečné kryptoměny budou ještě hodně růst. Mnoho odborníků říká, že odvětví kryptoměn je ve svém vývoji tam, kde byl internet v druhé polovině devadesátých let. To největší by tedy ještě měly mít před sebou.

A je to pouze logické, protože reálné použití kryptoměn je zatím značně omezené, například uživatelů jednotlivých decentralizovaných aplikací běžících v Ethereu jsou jen stovky. Schází jim nějaká „killer app“, která strhne davy.

Tím se dostáváme k tomu, co brání růstu kryptoměn. Podle mého jsou to přesně tak zvané use cases, tedy reálné nasazení řešící reálné problémy. To vše se teprve zatím připravuje. Velkou vlnu by mohl strhnou Ripple na měně XRP, až letos spustí do ostrého provozu svůj produkt xRapid, jenž používá právě XRP pro mezinárodní převody peněz.

Také si myslím, že jsou teď ceny manipulovány a udržovány dole velkými spekulanty, vůbec neodrážejí rozvoj či nezdary jednotlivých projektů. Až se tito velcí spekulanti rozhodnou, že přijde další velký růst, tak ho prostě nastartují.

Podle mého jsou teď trhy ve fázi, kdy velcí hráči decimují ceny a běžné spekulanty, aby mohli nakumulovat kryptoměny pro další růst a výdělky. Nám nezbývá, než čekat.

Žádné komentáře:

Okomentovat