čtvrtek 22. března 2018

Kryptoměny aneb obchodování jen pro zodpovědné


Poslední zhruba půlrok jsme svědky obrovské volatility kryptoměn. Digitální měny se hodně hýbaly většinu loňského roku, ale obrovský nárůst z prosince a následný obrovský pokles nemají obdoby.

Kdo si loni myslel, že na kryptoměnách budou snadno a rychle vydělané peníze, musel letos vystřízlivět. Ztráty v desítkách procent jsou naprosto běžné pro všechny digitální aktiva tohoto typu.

To ukázalo, že je třeba velmi pečlivě zvažovat, jestli je vůbec obchodovat, a pokud ano, tak jakým způsobem. Jak už jsem v minulosti uvedl, binární opce eliminují dopady volatility, proto se s nimi v tomto ohledu přístup k obchodování příliš nemění.

Volatilita se ale naplno projeví, pokud budete s kryptoměnami obchodovat přímo. Ale pořád jen v poměru 1:1, takže nebudete moct ztratit víc peněz, než jste investovali. Ovšem musíte už být připraveni na to, že můžou nastat velké výkyvy cen, a tedy i hodnoty vašeho portfolia.

Kde může mít volatilita drtivé dopady, jsou Contracts for Difference neboli CFD. Ty totiž umožňují obchodovat s pákovým efektem, který v podstatě násobí hodnotu cenových pohybů určitou konstantou.

Takže když například investujete do určitého obchodu 100 dolarů s pákou 5:1 a cena udělá pohyb proti vám, který by normálně znamenal ztrátu 20 dolarů, tady už to díky páce bude celých 100 dolarů.

Sílící regulace naštěstí alespoň v Evropě vyvíjí tlak na brokery, aby pákové efekty omezovali, takže už nenajdete divočinu typu 300:1, ale i tak je třeba si dávat velký pozor a dobře počítat, jaké dopady můžou mít na vaše obchodní pozice různě velké cenové pohyby podkladového aktiva, v tomto případě kryptoměny.

Evropští brokeři by také zároveň měli garantovat, že ani u CFD neztratíte více peněz, než máte k dispozici na účtu. Což je také důležité, protože si představte, jaké škody by napáchal například 50procentní pokles kryptoměny, kterou byste obchodovali s velkou pákou...

Když to shrnu, tak velké pohyby kryptoměn nabízejí velké příležitosti, ty jsou ale spojené s velkými riziky. Ale to ve světě investičního obchodování není nic nového, potenciál vysoký zisků je vždy spojen s velkým rizikem.


1 komentář:

  1. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Obchod odkudkoli - Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdpovědětVymazat