středa 5. března 2014

Mýtus investičního zlata

Zlato představuje v povědomí mnoha lidí dobrý investiční nástroj, ale jedná se o omyl, který pravděpodobně zapříčinil velký růst ceny investičního zlata v době nedávno minulé, viz. video.

Jenomže tento růst je už relativně dlouhou dobu minulostí a naopak, už téměř tři roky cena klesá. Za tu dobu investiční zlato ztratilo asi třetinu ze své hodnoty. Takže kdybyste v roce 2011 nakoupili, z investovaných peněz by vám zbyly jen dvě třetiny.

To jasně dokazuje, že investovat do zlata není vhodné v každém období. Pokud na něm chcete vydělávat, musíte využívat aktuální trendy a obchodovat je třeba pomocí binárních opcí. To znamená, že když cena roste, nakupujete, a když klesá, prodáváte. Obojí vám pak přinese zisk.

Investovat do něčeho nákupem má smysl jen v případě, že očekáváme růst ceny, a to třeba v současnosti u investičního zlata pořád neplatí. To se stalo nástrojem velkých spekulací, a proto lze i do budoucna očekávat nemalé výkyvy v jeho ceně, tudíž nemůže platit, že je vhodné do něj ukládat peníze kdykoliv.

Hovoříme zde pořád o investování za účelem dosahování zisku. Dokážu si představit, že zlato může působit jako jistá „železná“ rezerva například pro případ hyperinflace nebo krachu měnového systému. To se ale bavíme o extrémních případech. Můžete se připravovat i na ně, takže něco do zlata tímto způsobem uložit můžete, ale už to není klasická investice, spíš pojistka.

Investiční zlato proto nepovažujte za univerzální nástroj na zhodnocení kapitálu. Pokud s ním chcete skutečně obchodovat, můžete využít binární opce a snadno spekulovat, jestli cena poroste nebo bude klesat. Tak budete moci vydělávat na obou směrech.